Wkur@#$%wiają mnie po raz n-ty "górnicy" i ich sk

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Zamieszczone przez adiszek
    Sztygar od 8 w górę? Chłopcy w ścianie powyżej 5,6?
    Powiem krótko i na temat - mniej tv i internetu, panowie.

Dalej obstaję przy tym co napisałem. Piszę o tym co faktycznie dostają górnicy którzy pracują przy wydobyciu, na przodku, w przygotowaniu, w kopalniach zwykłych i metanowych.
    Adiszek ani słowem nie napisałeś że za pracę w dni wolne i w święta dostają dobrze ponad 200% itp, wysługa lat, dni wolne, dodatki, sratki itp.
    Dla mnie ci co na dole na przodku albo na jeszcze bardziej przejebanym przygotowaniu lub z PBK niech zarabiają i 20 koła na miesiąc bo to zajebiście ciężka robota - ja bym i za wspomniane 2 dychy nie chiał na dole robić, tym bardziej w metanowej.

Co do zalecenia mniejszej ilości internetu - może trzeba by było mniej mieć styczności z górnictwem wcześniej i mniej znajomych z Mysłowic, Sosnowca, Będzina, Czeladzi itp.

P.S. A ty jak odbierasz kwoty "w węglu"??

adiszek, a w ogóle kim Ty jesteś i po co się tu zalogowałeś?? 14.14 się wczoraj zalogował i od razu posty w Off topie?? Gdzieś jeszcze coś napisałeś??
    trochę mi to źle pachnie

Komentarz

• Mr0czny
      Elegance
      • 2009
      • 948
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Agamek12,

ciekawe skąd oni biorą takie dane bo jako sztygar chciałbym zarabiać chociaż 6k

kazik4x4, " i mniej znajomych z Mysłowic, Sosnowca, Będzina, Czeladzi itp"

nooooo poziom prezentujesz bardzo wysoki, dorzuć jeszcze jakiś tekst o Radomiu i cebulakach EOT

jako że wkurzają mnie te dyskusje to proszę bardzo mój pasek z Sierpnia 2013 roku, sierpień ma 31 dni a tu jak widać 21 czarnych + 7 czerwonych czyli 28 dni w pracy i co na ROR z węglem 5139 PLN
      czy to aż tak dużo dla niektórych tak dla innych nie.

Na tym pasku jak widać jest też w miare niezła premia bo 50% ale mam tez paski z premiami w okolicach 20% a to jest 500 PLN mniej :|

adiszek,

wrzuć foto swojego paska to zobaczą ile sie zarabia jako nowoprzyjety pracownik fizyczny

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8033
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez elektrykprosty
        Każdy może zostać przedsiębiorcą. Zapraszamy i życzymy powodzenia.
        Nie każdy ma predyspozycje to bycia przedsiębiorcą (i tu nie chodzi czy się komuś chce czy nie robić), jak będą tylko przedsiębiorcy, urzędnicy, policjanci i cała reszta budżetówki to kto będzie pracował u przedsiębiorców??
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Mr0czny
          Elegance
          • 2009
          • 948
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez AdamB
          Zamieszczone przez elektrykprosty
          Każdy może zostać przedsiębiorcą. Zapraszamy i życzymy powodzenia.
          Nie każdy ma predyspozycje to bycia przedsiębiorcą (i tu nie chodzi czy się komuś chce czy nie robić), jak będą tylko przedsiębiorcy, urzędnicy, policjanci i cała reszta budżetówki to kto będzie pracował u przedsiębiorców??
          tak jak nie każdy nadaje sie do górnictwa ot co

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Mr0czny, żeby była jasność możesz sobie zarabiać 500zł, 5000zł lub 50000zł. Nic mi do tego, Twoja robota, twoje pieniądze. To już pisałem, że za taką harówę jaką odwalają przodowi to solidna płaca się nalezy.
            Ale jak ku$%^wa z naszych podatków ma iść na krycie dziury w chorym, złodziejskim, pojebanym, skorumpowanym systemie złodziei czujących się w kopalni jak na własnym folwarku to ja temu mówię "ni Ch#$%ja!!!" I sram na to czy ty jako górnik się obrazisz czy nie. Jesteś trybem w machinie do której oliwy dolewać musimy My. To my, podatnicy kryjemy 300mln dziury w ZUS po Waszej złodziejskiej firmie.
            To MY płacimy za wasze chore związkowe ambicje realizowany przez rządzących nami idiotów.
            To wy palicie opony, to wyniszczycie miasto podczas demostracji bo nie potrafice sobie wyobrazić że można działać na zasadach rynkowych używając siły argumentu a nie argumentu siły*.

Co miałem napisać - napisałem, dla mnie koniec tematu. Kazdy ma swoje zdanie, ale faktów nie zmienisz - czy ja czy kto inny - nawet wy jako górnicy - dopłacamy do tego, żebyście z z głodu nie pozdychali i nie podusili się własnym związkowym smrodem. To nie wina złej koniunktury na węgiel czy niskiej ceny - to kwestia złego zarządzania i przywiązania do koryta.

Komentarz

• Mr0czny
              Elegance
              • 2009
              • 948
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

kazik4x4, tylko czemu zakłądasz że każdy górnik = związkowiec

"Ale jak ku$%^wa z naszych podatków ma iść na krycie dziury w chorym, złodziejskim, pojebanym, skorumpowanym systemie złodziei czujących się w kopalni" - dodaj do tego wszystkie pozostałe branże bo w każdej jest tak samo, machloje w wojsku, w budownictwie, w służbie zdrowia i gdzie tylko chcesz

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Mr0czny, Jak ujawniles taki kwitek, to nie bedziesz mial nic przeciwko jak cos opisze co mnie zaciekawilo.

Skladki, jakie Ty placisz sa identyczne, jak dla kierowcy czy kasjerski w sklepie.

W takim razie, skad gornik po 20-25latach pracy ma miec taaaaka emerture, a gosc na etacie za biurkiem czy ta kasjerka lub kierowca po 35-49 latach pracy nie ma takiej samej emerytury.

Tzn. ja wiem czemu nie ma takiej samej, lub wyzszej. Bo "normalnemu" klientowi ZUS wybiera x lat do obliczenia emerytury, a nie bierze pod uwage calego cyklu pracy :diabelski_usmiech

P.S. Grasz w orkiestrze ??
                Spritmonitor.de

Komentarz

• rafiki
                  RS
                  • 2012
                  • 15975
                  • Superb III (3V3)

kazik4x4, a Mr0czny i jego koledzy po fachu to się nie dokładają? Dokłada się każdy kto płaci podatki
                  رافال
                  Spoty
                  Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Mr0czny
                    Elegance
                    • 2009
                    • 948
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Maicroft, nie nie gram... w KHW jest niby taka dobrowlona składka na orkiestry kopalniane... no i przy przejściu na tamten swiat masz w gratisie na pogrzebie orkiestrę górniczą :|

nikt nigdzie nie pisał że górnicy mają inaczej liczone składki

próbowałem coś poszukać tak z ciekawości kiedy wprowadzono emeryture po 25 latach na dole ale na razie kiepsko mi idzie

A za obecną sytuacje w górnictwie możemy podziękować WSZYSTKIM... powtarzam jeszcze raz WSZYSTKIM opcją i partiom politycznym bo od 89r nikt nie miał odwagi zrobić z tym porządku.

Panował mit Solidarności i związków które wywalczyły nam wolność i oni to wykorzystali dla własnych celów.

Cytując Big Cyc'a

"Oto stary jest kombatant
                    Co zasługi ma wspaniałe
                    Kiedyś z ludem był pod stocznią
                    Noce spędzał w styropianie

Teraz się urządził nieźle
                    I ma w dupie robotników
                    Co dzień kradnie ile wlezie
                    I nie znosi głośnych krzykow

Inny lider co niedawno
                    Światem pracy się przejmował
                    Teraz jedzie ładną Lancią
                    W bagażniku kurwę schował

Po pijaku wali prawdę
                    I przyznaje się otwarcie
                    "Ja ich nigdy nie lubiłem
                    Za to kocham dobre żarcie"

i Big Cyc - Piosenka o Solidarności, czyli wszystko gnije

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Mr0czny, Jak cos znajdziesz to wrzuc Ciekawe czy kopalnia wrzuca tyle samo do ZUS czy ma jakies preferencje, bo pracownicy jak ustalilismy placa tyle samo co kazdy
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Mr0czny
                        Elegance
                        • 2009
                        • 948
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

wydaje mi się że płacą tak jak wszyscy, raczej ZUS nie odpuściłby takiej dojnej krowy

jak 2 lata temu wybiłem bark na urlopie i przyniosłem L4 na 5 tygodni znad morza to za 3 tygodnie miałem kontrole z ZUSu i wezwanie na komisje czy czasem nie jest to jakiś wałek

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Maicroft, koledze Mr0czny, netto wychodzi około 5000 czyli kopalnia odprowadza takie same składki jak inni w kraju z tym że całkowity koszt zatrudnienia Mr0czny, to około 8500zł ponieważ około 20% składek pokrywa kopalnia czyli pracodawca :!:

Mr0czny, Rzeczywiscie zarabiasz 8500zł a nie 5000zł czyli 3500zł zabiera fiskus i ZUS, w skali roku idzie do kasy państwa ponad 40kzł :evil:
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Mr0czny, 5 tysiaków na rękę to nie są złe pieniądze...
                            Gdybym zapytał na swojej budowie zniszczonych przez pracę w skrajnych warunkach (zimą zimno, latem gorąco, wiosną i jesienią w deszczu) 50+ latków czy to są słabe pieniądze, to chyba by mnie za takie pytanie zamordowali... A ci zniszczeni faceci z powykręcanymi paluchami pracujący niemal bez przerwy w delegacji i dojeżdzajacy do pracy już w niedzielę (żeby w poniedziałek o 7.00 stać już na stanowisku) i wracający do domu w sobotę mają przed sobą jeszcze kilkanaście lat pracy do emerytury.
                            Naprawdę... nie macie (górnicy) źle... I też mnie wkurza jak słyszę o demonstracjach górników lub oglądam je na żywo...
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Mr0czny
                              Elegance
                              • 2009
                              • 948
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

piramida,

lepiej mi by ta kasę dali sam bym się ubezpieczył i na emeryturkę składał a nie dawał tym złodziejom z ZUSu

a ten pasek to i tak najwiekszy zwykle jest 500/600 mniej ale nie zawsze sie tez robi 28 dni

[ Dodano: Wto 30 Wrz, 14 22:19 ]
                              Agamek12, nom nie mowie ze sa złe.

Tyle że praca w dozorze to co innego niż fizyczna robota. W razie gdyby sie coś stało to ja jestem odpowiedzialny za wszystko i potem mnie ciągają po OUG/WUG i prokuraturach, ze nie wspomnę o PiPie i kopalnianym BHPowcach itp

nie jest to tez praca 8 godzin i do domu bo zwykle wychodzi miedzy 9 a 10 godzin dziennie.

Przykładowo zmiana na 6 rano. O 5 w biurze żeby pozbierac raporty i dogadać sie z transportem, fachowcami itp. Wyjazd przed 14 i popisac ksiażki raportowe, dniówki itp

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Mr0czny, ale to nie chodzi o to abyś sam odkładał na emeryturę tylko chodzi o to aby utrzymywać cały sztab urzędasów i resztę państwa :!:

Zastanawia mnie tylko jedno, kto w tym kraju za lat kilkadziesiąt będzie płacić na całe to państwo skoro zostana sami emeryci na których trzeba łożyć a młodych pozostanie garstka...

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ma facet rację ---> http://finanse.wp.pl/kat,1013819,tit...wiadomosc.html
                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

PAOLO ESCO, nie ma się co dziwić, nikt nie rusza górników, pielęgniarek itp w związku ze świętym spokojem i poparciem w najbliższych wyborach, nie problem poukracać przywileje i samemu stracić władzę.
                                    Nie od dziś wiadomo że w polityce nie chodzi o to aby nam było dobrze tylko aby im było dobrze i aby jak najdłużej ciągnąć z koryta :evil:

Komentarz

• Mr0czny
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 948
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

PAOLO ESCO, pewnie że ma, jeśli kopalnia faktycznie jest nierentowna trzeba ją zamknąć

ale tak jak pisałem wcześniej

Silesia tez była dla KW nierentowna a teraz nagle przynosi zyski ? czyli co stał sie cud czy był ch****y gospodarz :twisted:

Komentarz

• Tomaszek
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 1545
                                        • Citroen

Tam na kwitku wszystko widać...na ta chwile już ma ponad 67k odprowadzone do ZUS-u.

Komentarz

• kmink
                                          L&K
                                          • 2007
                                          • 1360
                                          • Superb III (3V3)

Ciekaw jestem, który z Was krzykaczy zna się na "węglowym biznesie" i wie jak to wszystko działa.....podpowiem...W Polsce NIC SIĘ NIE OPŁACA!!!
                                          Dzisiaj nie opłacalne są kopalnie, a jutro Wasza branża będzie nieopłacalna...tak to wygląda w tym popierd.. kraju...piszecie o "mafii węglowej"....a kto najwięcej zarabia na ruskim węglu(poczytajcie o Pekaes SA i Chemikals)? Dlaczego mimo tego, że oni nie chcą naszych jabłek to my kupujemy ich węgiel? Dlaczego właściwie nasz węgiel jest nieopłacalny dla nas, a już dla Czechów opłaca się nawet otwierać pozamykane w Polsce kopalnie?

Napuszczają Was tylko jednych na drugich...dzisiaj górnicy są be, jutro rolnicy, nauczyciele, mechanicy, lekarze, aptekarze itd itd....na WP co tydzień piszą o tym jak to jedna grupa zawodowa oszukuje swoich klientów...ja już mam wrażenie, że wszyscy mają milionowe zarobki, za nic nierobienie w pracy i na dodatek są złodziejami i oszustami.....

powiem Wam tak... na dól nie zjadę, rolnikiem zamierzam zostać...ale jak na razie zatrudniłem się jako nauczyciel...nie dla pieniędzy tylko dla doświadczenia i zweryfikowania tych wszystkich słów, które wypowiadają ludzie podjudzeni przez zakłamane media...uczę przedmiotów zawodowych...22h w tygodniu...wiecie jaką dostałem w tym miesiącu pensję?.............

...........1638zł tak q..a nauczyciele mają zajebiście...do tego dochodzi jakaś mega popierniczona papierologia i przygotowywanie zajęć, co zajmuje kolejne kilka godzin tygodniowo(prowadzę 9 przedmiotów)....wypas no nie? Co z tych 2,5miesiąca wakacji jak nawet za 2k to nie jest życie tylko wegetacja...ja ta prace traktuje na luzie ale widzę jak do tematu podchodzą starzy nauczyciele....więc jak ktoś mi powie, że ta grupa zawodowa ma jedwabiście to zabije go śmiechem...

p.s1 Proponuję wszystkim krzykaczom zjechać pod ziemię, zostać rolnikami, lekarzami.....a potem dopiero szczekać i marudzić na inne grupy zawodowe niż swoja...

p.s2 Skoro rząd to mafia to nie rozumiem co za debile i idioci chcą glosować na popis/sld i na ten najbardziej krzywy bez kręgosłupa psl....przecież ci ludzie od lat tylko pod różnymi szyldami rozpierd.. ten kraj, powodują, że nic się tu nie opłaca, a w nagrody za brak wykształcenia i umiejętności dostają posadki w brukseli...
                                          Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                          https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                          www.dpfserwis.pl

Komentarz

• paweł2
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1405

kmink
                                            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
                                              Mr0czny, Jak cos znajdziesz to wrzuc Ciekawe czy kopalnia wrzuca tyle samo do ZUS czy ma jakies preferencje, bo pracownicy jak ustalilismy placa tyle samo co kazdy
                                              W teorii płaci w sensie "ma odprowadzać" tyle samo, ale ostatnio ZUS umorzyl KHW 300mln zaległych składek

[ Dodano: Wto 30 Wrz, 14 23:08 ]
                                              Zamieszczone przez Mr0czny
                                              wydaje mi się że płacą tak jak wszyscy, raczej ZUS nie odpuściłby takiej dojnej krowy
                                              jak widać ZUS odpuścił 300mln

[ Dodano: Wto 30 Wrz, 14 23:16 ]
                                              Zamieszczone przez Mr0czny
                                              kazik4x4, tylko czemu zakłądasz że każdy górnik = związkowiec

dodaj do tego wszystkie pozostałe branże bo w każdej jest tak samo, machloje w wojsku, w budownictwie, w służbie zdrowia i gdzie tylko chcesz

Nie kazdy górnik to związkowiec, ale kazdy górnik na wiec związkowy pojedzie, a to już działalność w ramach związku.

Budownictwo?? A do której firmy budowlanej Państwo dokłada?? Znasz taką??
                                              Wojsko, służba zdrowia? No to nie są najlepsze przykłady, owszem machloje są, ale nie mieszaj jednostek budzetowych do które utrzymują się z budżetu państwa z kopalniami które niby są normalnymi firmami mającymi działać na zasadzie wolnego rynku a jadą na dotacjach i umorzeniach bo bandzie brzuchatych i wąsiatych krzykaczy się tak uwidziało.

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

[quote="kazik4x4"]

Czyli górnicy nie otrzymają emerytur ? :lol:

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

[quote="piramida"]
                                                  Zamieszczone przez kazik4x4

Czyli górnicy nie otrzymają emerytur ? :lol:
                                                  Na zdrowy rozsądek biorąc, to tak powinno być. Robiliście u złodzieja, potrącił Wam, nie odprowadził do nas- my nie mamy, Wam nie damy - sądźcie się z nim.

[ Dodano: Wto 30 Wrz, 14 23:29 ]

Komentarz

• Alonzo_
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2460
                                                    • Hyundai

kmink
                                                    , kolego. Głupoty prawisz i tyle.
                                                    Zgodzę się jedynie z tym, ze nauczyciel to ch**wy dziś fach, trudny, stresogenny i beznadziejnie płatny ( bo ich mam w rodzinie od pyty)
                                                    Co to za tekst , że nic się nie opłaca? Ci co tak twierdzą to "kierują" u mnie ruchem na krzyżówkach stojąc godzinami z wyżebranym browarem i gestykulując aż ich na wieczór ręce od tego gadania bolą. Albo dra ryje w pośredniaku lub MOP-sie bo im się należy. Gdyby wszyscy tak myśleli jak Ty piszesz to strach myśleć co by było. To jest nieprawda, kompletna bzdura. W Polsce opłaca się wiele rzeczy. Tylko trzeba umieć to dostrzec, potem zaplanować i ciężko przy tym pracować aby wreszcie osiągnąć większy lub mniejszy sukces. Ci ludzie nazywają się przedsiębiorcami. Oni widzą to czego Ty i podobni nie widza tylko narzekają. Oni potrafią to zamienić w miejsce pracy, w pieniądz. I mam na myśli tych mniejszych i średnich przedsiębiorców, którzy pomysłem i ciężką praca doszli do czegoś a nie tych co podczas przemian po kontaktach z SB i dzieli układom i lewej kasie zrobili miliony albo teraz młodzi co maja po tacie ( z takich właśnie układów) rozpędzone "biznesy"
                                                    Problem nie w tym co piszesz ale w tych ludziach na dole drabiny społecznej i w tych co się zgadzają na takie "dupczenie" - czyli np nas tu piszących będących "przeciw".
                                                    Chore jest dla mnie niesamowicie to, że w branżach gdzie powinien już regulować wszystko wolny rynek dzieją się takie rzeczy jak w górnictwie. Jak widac po nie raz wymienianych tu Czechach można zamienić kupę (wydawało by się) gówna w kupę złota. tylko trzeba to odpolitycznić, przytemperować trochę te rozpasane związki i niestety zredukować część etatów, przeprowadzić głęboką restrukturyzację. Czyli słowo którego wszyscy górnicy boją się jak ognia. Za cholerę nie da się w wolnej gospodarce rynkowej działać wg tego co było do przyjęcia za komuny. Nie da się w nieskończoność dopłacać. W tym problem akurat przy tej dyskusji.
                                                    Kmink ja jestem za głęboką restrukturyzacją kopalni, za zwolnieniem części pracowników (zwłaszcza tych na górze) , za zabraniem "biurowcom" przywilejów należnych tylko tym na dole.
                                                    Więcej. Jestem za zabraniem części przywilejów mundurowym - jako relikt przeszłości, które zwyczajnie dziś nie powinny mieć miejsca - jakieś kuriozum aby wojskowy co siedział całą "karierę" tylko w biurze mógł po 15 latach swej zajebiście ciężkiej pracy odejść na emeryturę, za którą ja składki płaciłem i którą jako młody facet ma taka o jakiej ja mogę po 40 latach pracy tylko pomarzyć.
                                                    Przywileje dla tych co rzeczywiście pracują ciężko i w terenie. Dla wojskowych , policjantów a nie dla obiboków i darmozjadów chlejących wódę.
                                                    Więcej, jestem za podniesieniem pensji np pielęgniarkom i nauczycielom. Bo za te głodowe pieniądze nie będzie miał mi czy Tobie kto na starość podetrzeć dupy. Pielęgniarek się nie kształci bo nie ma chętnych i nie ma się co dziwić. Bo to dziś wstyd robić to co one muszą robić za te pieniądze.
                                                    Podniósłbym nauczycielom bo wielu nie dość, że musi po 2, 3 szkołach jeździć, łapać"godziny" , do tego użerać się z dzisiejszą "młodzieżą" ich pierdolniętymi rodzicami (nie wiem co gorsze) i w każdej konfrontacji jest przegrany bo dziś wszystko dzieciakom i rodzicom wolno a nauczycielowi nic. Jak podliczysz te godziny spędzone na przygotowaniach, sprawdzaniach to się etat robi od ręki.
                                                    Ale z czego brać jak się takie rzeczy robi. Ilu nauczycieli, pielęgniarek miałoby lepiej gdyby nie takie masakryczne transfuzje dla takiej kopalni czy takie umorzone składki za górników.
                                                    Byłoby na wiele w tym kraju i wiele więcej ludzi miałoby satysfakcje z życia i pracy niż ta garść górników gdyby decyzje podejmowane były UCZCIWIE i nie złodziejska prywata i kupczenie pierdolonymi głosami. O tę SPRAWIEDLIWOŚĆ cholera chodzi. Ja nie muszę znać dokładnie trudu pracy górnika na dole. Ja i bez tej znajomości szanuje go. Jak każdego ciężko fizycznie pracującego. Ale nie może być tak, że za złe decyzje rządu czy zarządu kopalni płaca inny i to aż taki rachunek. Górnicy, stoczniowcy walczyli o te wolną gospodarkę, o ten wolny rynek o te wolność. Ba ale ona nie jest taka bez wad. Wywalczyli ją ale teraz chcą aby była ciągle komuna - ale tylko tam gdzie im wygodnie.
                                                    Nierentowne firmy jak nie ma dla nich planu na naprawę i szans MUSZĄ UPAŚĆ. Inaczej się nie da. Ale to nie oznacza, że nic się nie opłaca. Przy kopalniach trzeba zabrać je politykom, zatrudnić fachowców i niech oni stawiają je na nogi. A postawią nie jedną i będzie lepiej niż dotychczas górnicy tam mają. Tym właśnie różnimy się my od Was. Sami stawiacie w ten sposób mur i dzielicie społeczeństwo i sprawiacie, że sprawiedliwość i niestety realia gospodarcze macie dupie. Tu nie chodzi o zabieranie dla zabranie ale o urealnienie stanu do tego jak powinno być w dzisiejszych realiach . Chcę aby wynagrodzenia , dodatki były współmierne do trudu i wysiłku ale przede wszystkim aby tam gdzie to policzalne nawet największe pensje płacone były z wypracowanych zysków tegoż przedsiębiorstwa a nie z grabieży innych , często biedniejszych obywateli/ sąsiadów w bloku czy na osiedlu. Chcę konstytucyjnie mi i innym zagwarantowanej sprawiedliwości, która jest w tych kraju tylko frazesem, ścierką do wycierania w pyskówkach, hasłem, fikcją, kartką z tekstem , którą się część ludzi podciera w kiblu i śmieje się przy tym z innych.

Komentarz

Pracuję...